Azjatycka kuchnia i smaki łączące wiele przypraw.

Wózki do przewożenia bielizny
Czerwiec 6, 2018
Show all

Wiele osób zna smak kuchni chińskiej jedynie z restauracji. Ciekawe aromaty i połączenie różnych składników sprawia, że można na nowo odkryć radość z jedzenia. W tym wypadku liczą się odpowiednie przyprawy i naczynia stosowane w Chinach.

Właściwości, jakie ma chińska patelnia

O jakości patelni świadczy materiał, z jakiego jest wykonana. Stal węglowa jest odporna na wysokie temperatury i sprawia, że patelnia wok z czasem będzie pokrywała się cienką warstwą izolacyjną zapobiegającą przywieraniu się potraw. Pozwala to na wygodne gotowanie w dużej temperaturze. Ważny jest również kształt dna patelni, który zapewnia równomierne nagrzewanie metalu.

Możliwości, jakie w kuchni daje patelnia

Połączenie materiału i kształtu doskonale sprawdza się podczas różnych zadań w kuchni. Patelnie woki mogą służyć do gotowania kilku różnych produktów w innych temperaturach. Wprawny kucharz potrafi w środkowej części woka smażyć produkty na głębokim oleju i jednocześnie inne składniki umieścić na ściankach, aby utrzymać ich temperaturę. Przez to można uzyskać różny stopień wysmażenia.

Własne eksperymenty w kuchni
Patelnie wok to również doskonałe naczynie do eksperymentowania w kuchni. Przez swoją uniwersalność można wykonywań na nich wiele potraw lub własnych przepisów. Wysoka temperatura i krótki czas obróbki termicznej sprawiają, że jedzenie nie traci wartości odżywczych i zachowuje cały aromat. W ten sposób warzywa pozostaną chrupiące i bardzo smaczne zachowując jednocześnie wartości odżywcze.