Dieta na sokach

Wyposażenie ADR – czyli niezbędne akcesoria w transporcie
Sierpień 20, 2019
Artykuły dla biura
Sierpień 21, 2019
Show all

Sok warzywny to napój sokowy wykonany głównie z mieszanych warzyw, dostępny również w postaci proszków. Sok warzywny jest często mieszany z owocami takimi jak jabłka lub winogrona, aby poprawić smak. Jest często reklamowany jako niskosłodzona alternatywa dla soków owocowych, chociaż niektóre komercyjne marki soków warzywnych używają soków owocowych jako substancji słodzących i mogą zawierać duże ilości sodu. Właśnie dlatego warto przygotować sok samodzielnie.

Dieta na sokach – nowa metoda skutecznego odchudzania

W dzisiejszych czasach dieta na sokach cieszy się ogromną popularnością. Wytwarzanie soku warzywnego w domu jest alternatywą dla kupowania komercyjnych soków i może zwiększyć dietę ubogą w warzywa i owoce. Sokowirówka oddziela sok z włókien miazgi. Sokowirówki do żucia wykorzystują powolny mechanizm mielenia. Tańsza i szybsza alternatywa wykorzystuje siłę odśrodkową do osiągnięcia separacji. Utrzymuje się wolniejszą prędkość procesu żucia, aby chronić warzywa przed utlenianiem i ciepłem. Zwolennicy wyciskania soków często powołują się na konserwację enzymów, chociaż są one rzadko sprecyzowane, a twierdzenia nie są poparte przez akademickie wsparcie. Wyciskanie drobnych liści trawy pszenicznej zwykle wymaga procesu żucia.

Wygodna dieta wysyłkowa

Komercyjne soki warzywne są zwykle wytwarzane z różnych kombinacji marchwi, buraków, dyni i pomidorów. Te dwa ostatnie, choć technicznie nie warzywa, są powszechnie stosowane w celu zwiększenia smakowitości. Inne popularne produkty w sokach warzywnych to pietruszka, mniszek lekarski, jarmuż, seler, koper włoski i ogórki. Niektóre mogą mieć w swoim składzie cytrynę, czosnek i imbir w celach leczniczych. Inne popularne soki to sok z marchwi, sok pomidorowy i sok z rzepy. W kulturach azjatyckich do produkcji soków warzywnych stosuje się przede wszystkim chiński ignam. Dieta detox green jest stosowana nie tylko przez kobiety, ale również przez mężczyzn. Sok z jarmużu sprzedawany jako Aojiru w Japonii stał się znany ze swoich rzekomych korzyści zdrowotnych i gorzkiego smaku. Japonia sprzedaje również kilka rodzajów soków warzywnych, które, w przeciwieństwie do soków zachodnich, zwykle zależą od smaku od marchwi i owoców zamiast dużych ilości soku pomidorowego.

Dieta wysyłkowa cieszy się sporą popularnością, ponieważ jest łatwa. Taką dietę bez problemu można zamówić przez Internet. Detox sokowy powinien trwać wystarczająco długo, na przykład tydzień. W tym czasie organizm jest w stanie oczyścić się z toksyn. Soki należy pić każdego dnia. Warto również eksperymentować ze smakami. Spożywanie niektórych soków warzywnych może również znacząco przyczynić się do spożycia szczawianu; osobom, które tworzą kamienie szczawianu wapnia, można zalecić ograniczenie spożycia soków warzywnych.